Keputusan Sukan Sea 2017: Lompat Kijang Hadapi Cabaran Sengit

Powered by WP Review

Keputusan Sukan Sea 2017: Lompat Kijang Hadapi Cabaran Sengit – KUALA LUMPUR: Pemilik rekod Sukan SEA bagi acara lompat kijang, Muhammad Hakimi Ismail akur bahawa beliau bakal berhadapan cabaran sengit untuk mempertahankan pingat emas kejohanan. Ini kerana Muhammad Hakimi masih belum menemui prestasi terbaiknya iaitu lompatan sejauh 16.76 meter (m) yang dicatatkan ketika meraih emas dan memperbaharui rekod Sukan SEA pada edisi 2015 di Singapura, selepas mengalami kecederaan buku lali kiri pada Kejohanan Olahraga Terbuka Malaysia tahun lalu.

Keputusan Sukan Sea 2017: Lompat Kijang Hadapi Cabaran Sengit

Keputusan Sukan Sea 2017: Lompat Kijang Hadapi Cabaran Sengit

Berdasarkan prestasi semasa, beliau kini berada di kedudukan kedua di rantau Asia Tenggara di belakang peserta Filipina, Mark Harry Diones.

Catatan terbaik beliau bagi tahun ini adalah 16.45m yang catatkan pada Almaty, Kazakhstan Jun lepas dan 16.33m di Terbuka Malaysia minggu lalu, berbanding Mark yang memecahkan rekod kebangsaan negara itu dengan lompatan sejauh 16.70m pada awal April.

“Memang satu cabaran yang besar buat saya untuk pertahankan pingat emas kerana peluangnya adalah 50-50 antara saya dan Mark. Perbezaannya tidak banyak, siapa yang melakukan yang terbaik pada hari kejohanan akan meraih emas.

“Saya rasa saya masih ada masa bagi saya membuat persiapan rapi dan meningkatkan prestasi untuk buat yang lebih baik,” katanya kepada Bernama.

Muhammad Hakimi menjadi wira negara apabila menamatkan penantian 18 tahun untuk merangkul pingat emas dengan mencatatkan rekod kejohanan di Stadium Nasional Singapura.

Kali terakhir Malaysia meraih emas bagi acara tersebut ialah pada Sukan SEA 1997 di Indonesia menerusi Mohd Zaki Sadri dengan catatan 16.05 meter. – mStar