Petua Cara Memutihkan Bantal Tidur Yang Telah Kekuningan

Powered by WP Review

 Cara Memutihkan Bantal Tidur

Petua Cara Memutihkan Bantal Tidur Yang Telah Kekuningan – Setiap kali menukar sarung bantal, anda mungkin akan mendapati bantal tidur bukan lagi berwarna putih tetapi semakin kekuningan. Perubahan warna bantal dari putih ke kuning berpunca dari kelembapan akibat peluh sewaktu kita tidur.

Bantal yang telah kekuningan pasti membuatkan anda rasa tidak selesa. Apatah lagi jika bantal tidur itu digunakan oleh tetamu yang bermalam di rumah anda. Cara yang paling mudah sekali untuk mengatasi masalah bantal kekuningan adalah buang dan beli bantal baru. Betul tak?

Cara Memutihkan Bantal Tidur Yang Telah Kekuningan

Tetapi bukankah itu membazir duit namanya, sedangkan bantal yang lama itu boleh dicuci untuk menghilangkan kesan kekuningan.

Jika anda tercari-cari cara untuk menghilangkan kesan kuning pada bantal anda, di bawah ini kami kongsikan cara yang paling mudah.

Cara Memutihkan Bantal Tidur Yang Telah Kekuningan

1) Pertama sekali anda perlu semak label pada bantal, sama ada bantal itu boleh dicuci dalam mesin basuh atau tidak. Jika boleh, anda perlulah sediakan 5 jenis bahan ini:

Bahan-bahan yang diperlukan

  • Air panas
  • 1 cawan cecair sabun pembersih baju/detergen
  • 1 cawan serbuk pembersih baju
  • 1 cawan Cecair peluntur
  • ½ cawan Borax

2) Isikan 1/3 mesin basuh dengan air panas dan masukkan kesemua bahan-bahan yang disenaraikan.

3) Tekan butang Mula dan biarkan semua bahan-bahan yang dimasukan tadi larut dengan air.

4) Selepas beberapa minit, barulah masukkan bantal. Maksimum cuci dua bantal sahaja, jangan lebih. Sebab kalau mesin terlalu penuh nanti bantal tak dapat dicuci dengan bersih.

5) Tambahkan lagi air panas.

6) Tetapkan cucian sebanyak dua kali sahaja pada mesin basuh.

7) Setelah bantal siap dicuci. Anda bolehlah gunakan mesin pengering untuk keringkan bantal. Ataupun keringkan sahaja di laman rumah. Seeloknya keringkan ketika cuaca panas terik agar bantal tersebut dapat kering luar dan dalam.

Mudahkan Cara Memutihkan Bantal Tidur Yang Telah Kekuningan yang kami kongsikan ini. Jadi lepas ini tak perlulah buang bantal yang telah bertukar warna. Anda hanya perlu mencuci bantal tersebut.

Selamat mencuba.

sumber: wiki via ceritera