SAPS NKRA IbuBapa: Semakan Keputusan Peperiksaan Online

Powered by WP Review

SAPS NKRA IbuBapa: Semakan Keputusan Peperiksaan Online – Semakan SAPS NKRA IbuBapa 2018 Keputusan Peperiksaan Sekolah Rendah Dan Menengah Online. Nak tahun status keputusan peperiksaan anak anda? Pasti ramai ibu bapa dan penjaga murid tahu apa itu sistem SAPS IbuBapa. Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS NKRA) adalah merupakan satu sistem atas talian atau online yang disediakan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam memudahkan ibu bapa dan pelajar untuk membuat semakan keputusan peperiksaan mereka. Sistem ini sekaligus menyimpan data-data peperiksaan sekolah-sekolah di seluruh Malaysia.

SAPS NKRA IbuBapa

Selain itu, sistem ini membolehkan para guru/ cikgu untuk memasukkan markah peperiksaan secara online. Keputusan peperiksaan pelajar boleh disemak selepas markah dimasukkan oleh guru ke dalam sistem. Kewujudan SAPS NKRA Ibu Bapa ini sekaligus memudahkan ibu bapa dalam memantau prestasi akademik anak masing-masing dan membuat penambahbaikan apa yang patut ke arah kejayaan cemerlang anak mereka.

SAPS NKRA IbuBapa: Semakan Keputusan Peperiksaan Online

Berikut dikongsikan maklumat penting Semakan SAPS NKRA IbuBapa untuk panduan ibu bapa dan pelajar dalam membuat semakan keputusan peperiksaan secara online. Sistem Semakan SAPS Ibu Bapa akan memaparkan slip keputusan, markah peperiksaan serta kedudukan dalam kelas pelajar.

1) Apa Itu Sistem SAPS IbuBapa?

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS NKRA) telah dibangunkan bertujuan untuk mengumpul, menyimpan dan menganalisis data peperiksaan dalaman setiap sekolah di seluruh Malaysia. SAPS merupakan sistem yang dibangunkan secara atas talian yang boleh dicapai oleh semua pihak termasuklah KPM, JPN, PPD dan Sekolah. Ibu bapa, penjaga dan murid boleh membuat semakan keputusan peperiksaan secara online melalui sistem ini.

Analisis yang dilakukan melalui sistem ini adalah selaras berdasarkan skala gred kebangsaan. Data yang disimpan melalui SAPS boleh digunapakai oleh semua pihak terutama PPD, JPN dan KPM untuk membuat sebarang analisis.

2) SAPS NKRA Login Guru

Pihak guru juga mempunyai tanggungjawab yang sangat besar dalam memastikan keputusan peperiksaan dapat diketahui dengan cepat oleh pelajar atau ibubapa. Guru akan memasukkan markah peperiksaan yang diperolehi oleh setiap pelajar yang sekaligus membolehkan maklumat lengkap markah, peratus lulus, kedudukan dalam kelas dan sebagainya dapat diketahui. Maklumat yang diperolehi akan dianalisis dan dinilai dalam membuat rancangan pembelajaran berdasarkan kepada prestasi pelajar-pelajar.

3) Senarai Keputusan Peperiksaan Yang boleh Disemak Di SAPS IbuBapa

Berikut adalah senarai result peperiksaan yang boleh disemak dalam sistem SAPS IbuBapa seperti berikut :-

 1. Ujian 1
 2. Peperiksaan Pertengahan Tahun
 3. Ujian 2
 4. Peperiksaan Akhir Tahun
 5. Peperiksaan Percubaan (Trial Exams) untuk UPSR, PT3 dan SPM

Untuk makluman, keputusan penuh peperiksaan awam melibatkan semakan UPSR, PT3 dan SPM tidak boleh disemak melalui Sistem SAPS.

4. Cara Semak Keputusan Peperiksaan Online Melalui SAPS IbuBapa

Berikut dikongsikan panduan cara dan langkah yang mudah dalam membuat Semakan Keputusan Peperiksaan SAPS Ibu Bapa secara online :-

 1. Sila Layari Laman Web SAPS NKRA Untuk Semakan Ibubapa dan untuk ke menu utama Semakan Ibu Bapa, ATAU
 2. Key In Markah Pelajar untuk Login Guru

i) Langkah 1 : Carian Murid

 • SILA MASUKKAN NOMBOR SIJIL LAHIR / KAD PENGENALAN PELAJAR (TANPA “-” atau “SPACE”)

SAPS NKRA IbuBapa, semakan saps ibubapa, nkra ibubapa

ii) Langkah 2 : Carian Sekolah

 • SILA MASUKKAN MAKLUMAT SEKOLAH PELAJAR, SEKOLAH TERKINI ATAU SEBELUM INI
 • Negeri : Nama Sekolah

SAPS NKRA IbuBapa, Semakan Keputusan Peperiksaan Online

iii) Langkah 3 : Samak Laporan Keputusan

 • Klik butang Semak Laporan dan anda akan dibawa ke sub menu seperti paparan gambar dibawah ini.
 • Pilih jenis peperiksaan yang ingin disemak, samada Ujian, Peperiksaan Pertengahan Tahun, Peperiksaan Akhir Tahun, Trial Exams dan sebagainya.

iv) Langkah 4 : Slip Keputusan Peperiksaan

 • Sila klik Papar Slip Keputusan atau klik Papar Markah Peperiksaan untuk paparan yang lebih terperinci

5. Analisa Keputusan Ujian Dan Peperiksaan

Slip keputusan akan memaparkan mata pelajaran yang diambil, gred dan markah untuk setiap subjek beserta markah keseluruhan. Markah keseluruhan akan dijadikan penanda aras dalam mengira peratus pencapaian, menentukan samada murid LULUS atau GAGAL. Berdasarkan kepada slip keputusan peperiksaan, para ibu bapa dapat mengetahui kedudukan anak mereka dalam kelas dan kedudukan dalam darjah.

Analis markah peperiksaan seperti di bawah ini memaparkan keputusan 4 jenis peperiksaan/ ujian utama bagi tahun tersebut.

SAPS NKRA IbuBapa, semakan saps ibubapa, nkra ibubapa

6. Tarikh Kemasukan Markah Peperiksaan SAPS 2018

Berikut dikongsian Tarikh Penting Kemasukan Markah Peperiksaan SAPS tahun 2018 untuk Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah di Malaysia. Tarikh Kemasukan Markah Peperiksaan SAPS 2018 ini memaparkan jenis peperiksaan, tarikh mula dan akhir key in markah.

i) Peperiksaan Pertengahan Tahun

Tahun 6/ Tingkatan 5

 • Tahun 2018 : Akan dikemaskini
 • 18 Mei 2017 (Tarikh Mula) dan 16 Jun 2017 (Tarikh akhir)
 • Terkini : Pengisian markah bagi Peperiksaan Pertengahan Tahun 2017 telah dibuka mulai 18 Mei 2017 (Khamis) dan akan dilanjutkan pengisian markah sehingga 30 Jun 2017 (Jumaat)

ii) Peperiksaan Percubaan

 • Tahun 2018 : Akan dikemaskini
 • Tahun 6 : 20 Julai 2017 (Tarikh Mula) dan 18 Ogos 2017 (Tarikh akhir)
 • Tingkatan 5 : 14 September 2017 (Tarikh Mula) dan 6 Oktober 2017 (Tarikh akhir)
 • Terkini : Pengisian bagi Peperiksaan Percubaan Sijil Peperiksaan Malaysia (SPM) Tahun 2017 akan dibuka mulai 25 Ogos 2017 (Jumaat) sehingga 6 Oktober 2017 (Jumaat)

iii) Peperiksaan Akhir Tahun

 • Tahun 2018 : Akan dikemaskini
 • Tahun 5/ Tingkatan 4 : 2 November 2017 (Tarikh Mula) dan 24 November 2017 (Tarikh akhir)

Untuk makluman, tarikh yang sama boleh diguna pakai bagi tahun 1 – 5 dan tingkatan 1, 2 dan 4 untuk kegunaan sekolah masing-masing.

Nota : Grafik takwim kemasukan markah peperiksaan dalaman tahun 2018 akan dikongsikan selepas dikeluarkan oleh Sistem SAPS NKRA.

7. Maklumat Lanjut

Berikut dikongsikan beberapa masalah atau soalan lazim berkaitan sistem SAPS.

 • Sekiranya nombor IC pelajar tidak dapat disemak, ibu bapa harus menghubungi dan memaklum kepada guru kelas pelajar berkenaan. Kejadian ini pada kebiasaannya berlaku disebabkan olejh kesalahan pengisian nombor IC di APDM.

Jika anda perlukan bantuan, sila rujuk kepada dokumen dan grafik di bawah ini:-

 

Semoga dengan kewujudan sistem semakan SAPS IbuBapa akan dapat melahirkan pelajar yang cemerlang dan berkualiti. Tahniah kepada pelajar yang berjaya mendapat keputusan peperiksaan yang cemerlang hasil didikan guru-guru yang berdedikasi.