Semakan Daftar Pemilih SPR Online & SMS

Powered by WP Review

Semakan Daftar Pemilih SPR Secara Online Dan SMS. PRU14 dah tak berapa lagi, sudahkah anda menyemak lokasi tempat mengundi? Individu warganegara Malaysia yang mencapai umur 21 tahun adalah berkelayakan untuk membuat daftar pemilih bagi Pilihan Raya Umum (PRU) dan Pilihan Raya Kecil (PRK) yang diadakan di Malaysia. Di sini bermulanya peranan serta hak rakyat sebagai pengundi untuk memilih para pemimpin serta parti politik yang akan menerajui tampuk pemerintahan kerajaan. Sebagai makluman, semakan daftar pemilih (pengundi) dijalankan di sepanjang tahun, seperti yang diperuntukkan di dalam undang-undang.

Semakan Daftar Pemilih SPR

Semakan Daftar Pemilih SPR Online & SMS

Kepada mereka yang telah membuat pendaftaran pemilih melalui saluran yang sah boleh membuat semakan Daftar Pemilih secara atas talian (online) atau menggunakan sistem pesanan ringkas (SMS) yang disediakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Berikut adalah maklumat dan butiran berkaitan yang diperlukan.

Semakan Daftar Pemilih Secara Online

 

semak tempat mengundi

Semakan Daftar Pemilih Secara SMS

 1. Taip SPR <jarak> SEMAK <jarak> No I.C (Contoh 840121025509) dan hantar ke15888
 2. Taip SPR <jarak> No I.C (Contoh 840121025509) dan hantar ke 15888

Panggilan ke Call Center 

 • No : 03-8892 7000

Cara Membuat Pendaftaran Pemilih SPR

Orang ramai boleh membuat pendaftaran pemilih di pusat-pusat pendaftaran yang dikongsikan di bawah ini kerana SPR melaksanakan sistem pendaftaran pemilih sepanjang tahun.

Untuk makluman, 30 September 2016 sebagai tarikh tutup pendaftaran pemilih untuk mengundi di PRU14 adalah tidak benar. Tarikh yang dinyatakan adalah tarikh akhir bagi pendaftaran yang akan dimasukkan dalam Daftar Pemilih Tambahan Suku Ketiga 2016.

Individu yang mendaftar dalam tempoh bermula 1 Oktober hingga 31 Disember 2016 akan dimasukkan dalam Daftar Pemilih Tambahan Suku Keempat 2016.

Anda layak mendaftar sebagai pengundi dengan membuat pendaftaran pemilih dengan syarat anda memenuhi syarat berikut:

 • Warganegara Malaysia;
 • Sudah mencapai umur 21 tahun;
 • Menetap di mana-mana Bahagian Pilihan Raya di Malaysia; dan
 • Tidak dihalang / hilang kelayakan oleh undang-undang yang berkuatkuasa

Pusat Pendaftaran Pemilh

 • (a) Ibu Pejabat SPR Malaysia

Aras G, Menara SPR
No.2, Jalan P2T, Presint 2
62100 Putrajaya
No. Telefon: 03-88927000

 • (b) Pejabat-Pejabat Pilihan Raya Negeri
 • (c) Maklumat pejabat-pejabat pos
 • (d) Kaunter SPR melalui Program Outreach
 • (e) Pejabat-Pejabat Kedutaan, Suruhanjaya Tinggi & Konsulat Jeneral di Luar Negeri. Sila klik pada http://www.kln.gov.my/home/
 • (f) Penolong Pendaftar yang dilantik daripada kalangan parti-parti politik,agensi-agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan

Cara Untuk Mendaftar Pemilih

A. UNTUK PEMILIH BIASA

Untuk mendaftar sebagai pemilih biasa, anda perlu:
 • (a) Datang sendiri ke mana-mana pusat-pusat pendaftaran;
 • (b) Serahkan kad pengenalan anda kepada petugas SPR yang akan mengisikan borang pendaftaran anda;
 • (c) Semak borang pendaftaran yang telah diisikan oleh petugas SPR dan pastikan semua maklumat yang diisikan adalah betul dan mengikut sebagaimana dalam kad pengenalan anda sebelum menurunkan tandatangan;
 • (d) Menurunkan tandatangan anda selepas berpuas hati; dan
 • (e) Dapatkan salinan borang pendaftaran dan simpan sebagai bukti sekiranya perlu untuk membuat sebarang tuntutan semasa tempoh pameran, Rang Daftar Pemilih Tambahan nanti.

B. UNTUK PENGUNDI TIDAK HADIR

Anggota Tentera

Pendaftaran PTH dari kalangan ATM dilaksanakan oleh pegawai-pegawai JRP-ATM. Untuk mendaftar sebagai PTH, anda perlu:
 • (a) Menghubungi petugas-petugas SPR yang dilantik dari kalangan pegawai JRP;
 • (b) Serahkan kad pengenalan tentera anda dan MyKAD (untuk pasangan) kepada petugas yang dilantik oleh SPR yang akan mengisikan borang pendaftaran anda.
 • (c) Apabila diserahkan kembali borang yang telah diisikan, semak borang pendaftaran yang telah diisikan dan pastikan semua maklumat yang diisikan adalah betul, sebelum menurunkan tandatangan;
 • (d) Turunkan tandatangan anda selepas berpuas hati; dan;
 • (e) Dapatkan salinan borang pendaftaran dan simpan sebagai bukti sekiranya perlu untuk membuat sebarang tuntutan semasa tempoh pameran draf Daftar Pemilih Tambahan.

Nota:

 • (a) Pusat Mengundi anggota ATM dan pasangan adalah ditetapkan mengikut alamat tempat bertugas anggota ATM tersebut.
 • (b) Hanya anggota ATM dan pasangannya sahaja yang layak untuk mendaftar sebagai PTH. Anggota keluarga yang lain perlu mendaftar sebagai pemilih biasa dan Pusat Mengundi ditetapkan menggunakan alamat kediaman pemohon (sebagaimana dalam kad pengenalan).

WARGANEGARA MALAYSIA YANG BERADA DI LUAR NEGARA

Pendaftaran PTH dari kalangan penjawat awam atau pelajar di luar Negara serta pasangan mereka dilaksanakan oleh pegawai-pegawai pejabat Pesuruhjaya Tinggi, Kedutaan atau Konsulat Malaysia di luar negara. Untuk mendaftar sebagai PTH (luar negara), anda perlu:
 • (a) Datang sendiri ke pejabat Pesuruhjaya Tinggi, Kedutaan atau Konsulat Malaysia di luar negara;
 • (b) Serahkan MyKad atau pasport anda kepada petugas yang dilantik oleh SPR yang akan mengisikan borang pendaftaran anda;
 • (c) Nyatakan alamat tempat tinggal di luar Negara anda, pekerjaan anda dan nombor siri borang A kepada petugas untuk diisikan dalam sehelai kertas A4 dan dikepilkan dengan borang pendaftaran anda.
 • (d) Semak borang pendaftaran yang telah diisikan dan pastikan semua maklumat yang diisikan adalah betul, sebelum menurunkan tandatangan;
 • (e) Turunkan tandatangan anda setelah berpuas hati; dan
 • (f)  Dapatkan salinan borang pendaftaran dan simpan sebagai bukti sekiranya perlu untuk membuat sebarang tuntutan semasa tempoh pameran Rang Daftar Pemilih Tambahan.

Sumber – SPR

_________________________

Semak maklumat undi seminggu sebelum PRU14

Pemilih berdaftar diminta membuat semakan maklumat pengundian selewat-lewatnya seminggu sebelum tarikh pengundian Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) bagi mengelakkan sebarang masalah berhubung tempat mengundi.

Ketua Program Pengurusan Strategik Akademi Pilihan Raya, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Khadijah Ishak berkata antara masalah yang dijangka berlaku termasuk perubahan tempat mengundi khususnya kepada pemilih berdaftar yang bertukar alamat.

Beliau berkata, jika usul persempadanan semula bahagian pilihan raya dibentang dan diluluskan di Dewan Rakyat serta diguna pakai untuk PRU14, terdapat kemungkinan berlaku perubahan tempat mengundi kepada sebahagian pemilih berdaftar.

“Contohnya, sebelum ini undi di sekolah A, tetapi sebab ada persempadanan baru jika diguna pakai, mungkin bertukar ke sekolah B atau sekolah C. Jadi dia tak boleh jangka (PRU) lima tahun lepas dia di sekolah A, tidak semestinya PRU kali ini mengundi di tempat sama.

“Sebab itu semakan perlu dibuat dan menjadi tanggungjawab kepada pengundi itu sendiri bagi memudahkan semasa hari pengundian,” katanya kepada Bernama selepas menjadi tetamu ‘Nine11’ terbitan Bernama News Channel di sini, hari ini.

Khadijah berkata meskipun barung semakan SPR disediakan di tempat-tempat mengundi, namun ia hanya menyediakan perkhidmatan menyemak nombor saluran mengundi, bukan untuk semakan daftar pemilih.

Beliau berkata semakan boleh dibuat sama ada menerusi aplikasi mudah alih My SPR Semak, menghubungi talian 03-88927018 atau mana-mana pejabat Pilihan Raya Negeri, semakan di portal rasmi SPR atau menerusi SMS dengan menaip SPRNo. kad pengenalan dan SMS ke talian 15888.

Sementara itu beliau berkata Pengerusi SPR Tan Sri Mohd Hashim Abdullah akan melancarkan Kempen Jom Semak dan Jom Undi di Universiti Malaysia Perlis pada Rabu ini (21 Mac) untuk memberi kesedaran kepada pengundi mengenai tanggungjawab mereka untuk keluar mengundi.

“Objektif utama kempen ini adalah menyasarkan agar tahap kesedaran pemilih terhadap kepentingan mengundi meningkat dan mencapai sasaran 85 peratus pengundi akan keluar mengundi pada PRU14,” katanya.

Sehingga Suku Tahun Keempat 2017, SPR merekodkan seramai 14,968,304 pemilih berdaftar. – BERNAMA

Semakan Daftar Pemilih Online & SMS

Search terms: